joi, 22 noiembrie 2018

PNL, DECLARAȚII, IONEL DANCĂ ȘI FLORIN CÎȚU, 22 NOIEMBRIE.2018


DECLARAȚIILE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ ȘI ALE LIDERULUI GRUPULUI PNL DE LA SENAT, FLORIN CÎȚU - 22 NOIEMBRIE 2018

Ionel Dancă

Bună ziua, vorbim astăzi despre rectificarea bugetară. Liderul grupului de la Senat, senatorul Florin Cîțu, va prezenta concluziile în urma analizei rectificării bugetare propuse de Guvernul PSD-ALDE și de asemenea, vom face declarații legate de circul remanierii guvernamentale și ultimele evoluții pe acest subiect.

Florin Cîțu

Până să trecem la rectificarea bugetară, trebuie să semnalăm iarăși că Liviu Dragnea a mințit în 2018, a trecut de mult momentul când trebuia să vină în Parlament cu un buget pe anul următor, abia avem rectificarea pentru ultima parte a acestui an. Din nou, nu respectă Legea finanțelor publice, ne-am obișnuit cu Liviu Dragnea să nu respecte legile. Acum, despre rectificarea bugetară, cred că este prima dată în perioada postdecembristă când PSD taie bani de la Educație și de la Sănătate într-o rectificare bugetară. Și taie bani și de la Transporturi, cu asta ne-am mai obișnuit dar taie bani de la Educație și de la Sănătate și cred că este momentul ca Liviu Dragnea să vină și să-și ceară scuze în fața profesorilor și a educatorilor.

Mai mult, problema deficitului se vede și în faptul că pentru ultima lună din an se alocă un miliard de lei în plus pentru cheltuieli doar cu dobânzi. Atât de mult s-au împrumutat în acest an, și de fiecare dată când abordăm problema datoriei publice ni se spune că totul se face după un plan bine stabilit. Dacă ai nevoie de un miliard de lei în plus la rectificare doar pentru dobânzi este clar că totul a fost depășit, cheltuielile sunt depășite.

De fapt, în această rectificare bugetară, bomba apare atunci când ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile la buget. După 9 luni de zile știm clar, din datele Ministerului Finanțelor Publice că există o gaură la buget de 12 miliarde de lei. Astăzi, după ce avem cifrele pe rectificarea bugetară, sunt totuși parțiale, nu avem tot bugetul general consolidat dar, până la sfârșitul anului, estimările arată că această gaură la venituri, se va dubla aproape. Și vorbim despre o gaura la venituri de aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul, la începutul anului, a fost supradimensionat.  De ce ar face cineva așa ceva? Pentru a ascunde faptul că deficitul bugetar nu se încadrează. Și în timpul anului, bineînțeles prin rectificări, încearcă să corecteze această problemă. Privitor la această gaură la veniturile de la buget, avem două variante.

Prima, Eugen Teodorovici este poate cel mai prost ministru al Finanțelor din istoria României sau banii au fost luați și ascunși sau cheltuiți la ordinul lui Liviu Dragnea. De aici apare și întrebarea pentru Eugen Teodorovici:  Unde sunt acești bani?

Voi cere în Comisia de buget-finanțe din Senat ca Eugen Teodorovici să vină să explice ce s-a întâmplat cu acești bani, unde au dispărut, pentru că dacă i-a bugetat știa clar sursa lor. Deci, undeva nu poți să greșești cu aproape 10 miliarde de lei în câteva luni de zile, din septembrie și până acum. Eu în continuare sper și vreau să cred că nu este cel mai prost ministru de Finanțe din România, din ultima perioadă, dar trebuie să vină să explice. În același timp, dacă nu vrea să vină la Comisia de buget-finanțe există varianta unei Comisii de anchetă în care, cele două comisii buget-finanțe din Camera Deputaților și din Senat, să ancheteze rectificarea bugetară, să vedem cum a fost făcută, pe ce cifre, știți foarte bine că am mai avut o astfel de anchetă exact la începutul mandatului, în 2017. Avem acum o gaură de aproape 20 de miliarde care trebuie să fie explicată. Așteptăm explicațiile ministrului Teodorovici și nu în ultimul rând, se pare că deficitul bugetar se duce în direcția estimată de noi la începutul anului, confirmată de Comisia Europeană și de cam toate instituțiile europene.

Pericolul ca în acest an să fie depășit acel prag de 3% este foarte mare, cu probabilitate de aproape 100% iar la 10 luni de zile, se pare că deficitul bugetar este de aproape trei ori mai mare decât era anul trecut. Finanțele publice sunt în acest an în cea mai proastă situație de la criza economică din 2008 și până astăzi.

Această gaură despre care vorbiți nu poate fi pur și simplu diferența dintre prognoză și realizări?

Este o diferență între prognoză și realizări, problema este dacă faci o prognoză cu o așa mare diferență, cumva trebuie să o explici.  Atunci când am venit la începutul anului și am explicat că veniturile sunt supradimensionate cu 8 miliarde de lei, dacă mai țineți minte am făcut un document la acel moment, ni s-a spus că nu și ni s-a arătat pe fiecare categorie de unde vor veni aceste venituri. Astăzi vedem, de la o lună la alta că veniturile sunt mai mici și știm clar ca sunt 12 miliarde la 9 luni și acum estimăm că vor fi 24 de miliarde până la sfârșitul anului.

Practic aceasta nu este o gaură în buget , acele venituri sunt doar estimate, noi nu ne-am putut baza pe ele niciodată, efectiv.

Haideți să vedem cum se construiește bugetul. Cheltuielile în buget se fac de la începutul anului pe baza veniturilor estimate. Dacă veniturile nu se încasează, înseamnă că avem o gaură și trebuie să tăiem de undeva.  Astăzi tăiem de la educație, de la sănătate și de la transporturi tocmai pentru că am mințit la începutul anului și am supradimensionat. Și aici apare întrebarea, de ce nu răspunde cu funcția ministrul Teodorovici?  Pentru că la începutul anului a avut grijă să-și de derogare le la Legea responsabilității fiscale. În momentul în care îți dai derogare singur, și a făcut și amendament și proiect de lege, ca Eugen Teodorovici să vină și să semneze pe proprie răspundere că acestea sunt cifrele cu care va merge în timpul anului.

Îți dai derogare de la Legea responsabilității fiscale, este clar că nu vrei să răspunzi. Cineva trebuie să răspundă, altfel nu putem să ne jucăm la începutul anului cu un buget supradimensionat și în timpul anului să mișcăm cifrele cum vrem noi. Este lipsă de responsabilitate politică și nu poți să minți oamenii la infinit, trebuie să-și asume responsabilitatea acestui eșec.

Putem vorbi despre o proastă colectare ?

De aceea îl chemăm pe ministrul Finanțelor la Comisia de buget-finanțe, să vină să explice. Nu știu care sunt motivele. Pot fi bani încasați și dați în altă parte, nu știu exact ce s-a întâmplat.


Ionel Dancă

Mergem mai departe pentru că în această situație, la cum arată rectificarea bugetară propusă de PSD-ALDE, așa cum v-a prezentat mai devreme domnul senator, Florin Cîțu, PNL va prezenta în perioada următoare o propunere de buget pentru anul 2019 care să evite intrarea României în perioada de criză și în recesiune, așa cum mai multe analize independente au arătat în ultimele zile. O să-l las pe domnul Cîțu să vă prezinte propunerile pentru bugetul din 2019.


Florin Cîțu

Este o decizie a Biroului Executiv al PNL, vom prezenta o variantă de buget care să respecte atât Tratatul fiscal semnat de România dar și să repornească România. Bugetul pentru anul 2019 va arăta un deficit mai mic atât pe cash cât și structural dar vom aloca și 5%, ținta este de 5% pentru investiții. Dacă țineți minte, eu am propus anul trecut un pact în care toate partidele să fie de acord, să avem o sumă predestinată în buget doar pentru investiții și să ne ținem de ea. PNL va veni cu această propunere din nou pentru că fără investiții România nu va merge mult mai departe, acum suntem într-o perioadă de criză dar, nu putem trece peste ea doar dacă alocăm bani și pentru învestiții.

Să înțelegem că PNL se pregătește să intre la guvernare cu un buget pregătit?

Ionel Dancă 

Suntem pregătiți tot timpul să intrăm la guvernare, ceea ce a spus mai devreme colegul meu sunt prioritățile în proiecția bugetară pe care PNL le va susține atât printr-un  proiect propriu de buget cât și în cadrul dezbaterilor parlamentare pe anul viitor și dați-mi voie, dacă am ajuns la acest capitol, să vă spun că din  punct de vedere al PNL, la modul cum arată  acum guvernarea țării, practic, PSD și ALDE își bat joc de această țară, își bat joc de români, nu sunt deloc preocupați de guvernarea țării, vedem cum se schimbă miniștrii de la o zi la alta și așa cu, de altfel, a spus și președintele României, nu se mai poate, așa nu se mai poate cu o astfel de guvernare nu se mai poate, țara în acest moment nu este guvernată și vedem efectele acestui mod dezastruos în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze, exact în zona economică și a finanțelor publice.

Nu este posibil ca după ce ai introdus mecanismul de plată defalcată a TVA pentru a crește încasările din TVA, în acest moment, așa cum sunt prezentate cifrele pentru rectificarea bugetară(...)

Ceea ce PNL a analizat și dorește să prezinte sunt consecințele  dezastruoase ale acestei guvernări. Avem un minus de 1,9 miliarde de lei din încasările de TVA și cerem eliminarea mecanismului de split TVA care, pur și simplu a inhibat, a împiedicat o colectare mai bună a veniturilor fiscale. Cerem, de asemenea, eliminarea supraaccizei pentru că nu este posibil să majorezi accizele, să introduci spraacciza la carburanți și să ai venituri de un miliard de lei mai puțin la buget. Cerem eliminarea acestor măsuri care nu au adus venituri în plus la bugetul statului.

Păreți pregătiți să intrați la guvernare, pregătiți un buget, aveți deja măsurile care ar trebui luate, o moțiune de cenzură, pe când?


La timpul potrivit. În această sesiune parlamentară, timpul este foarte aproape.

Domnul Tomac spunea că luni veți anunța când veți depune moțiune cenzură, că v-ați întâlnit ieri. Această sesiune mai înseamnă luna aceasta, câteva zile și luna viitoare. Când anume?

Cu siguranță, în momentul în care vom avea cele mai mari șanse să treacă această moțiune de cenzură. Există discuții și contacte cu ceilalți parlamentari, inclusiv din arcul guvernamental și în momentul în care vom considera că avem șansele cele mai mari pentru a trece o moțiune de cenzura, vom anunța o moțiune de cenzură.

Cu cei de la UDMR ați avut discuții?

Da, există contacte inclusiv cu reprezentanții UDMR, au fost și există astfel de contacte, pur și simplu cei care spun altceva caută, probabil, un alibi pentru a se eschiva de la o eventuală susținere a moțiunii de cenzură. Dar PNL, și acest lucru vreau să-l anunț, PNL, în acest moment, are în derulare un amplu sondaj în țară privind opțiunile cetățenilor români și modul în care ei privesc această guvernare și, cu siguranță, vom întreba inclusiv cetățenii români de etnie maghiară în ce măsură UDMR mai reprezintă voința lor în Parlament prin susținerea acestui Guvern.

Noi le cerem celor de la UDMR să reprezinte în Parlament voința cetățenilor români de etnie maghiară.

Matematic vorbind, fără PSD o moțiune nu poate trece. Cu parlamentarii PSD ați vorbit, aveți un răspuns de la ei?

Am mai făcut această afirmație, există discuții inclusiv cu parlamentari din zona PSD, nemulțumiți de conducerea partidului.

Aveți un răspuns din partea lor că ar intenționa să voteze această moțiune?

 Știți foarte bine, răspunsul se va vedea la votul în cazul moțiunii de cenzură.

Dacă apelați la acel sondaj înseamnă că nu ați găsit deschidere la cei de la UDMR într-o primă fază a discuțiilor pentru moțiunea de cenzură?

Nu putem spune că nu există deschidere, există, așa cum v-am spus, discuții contacte. Vor continua aceste discuții și în perioada următoare, noi facem doar un apel la colegii din UDMR să respecte voința cetățenilor de etnie maghiară care, în opinia noastră, nu cred că sunt mulțumiți de această guvernare.

Domnule Dancă, cu ce opțiune veniți după moțiunea de cenzură?


Cu un cabinet cu 14 miniștrii.

Format din cine?

PNL este pregătit în orice moment să-și asume guvernarea. Discutăm după moțiunea de cenzură.

Un nume pentru Ministerul Transporturilor, doar PNL va intra la guvernare, fără alte partide?

Este prea devreme pentru a face astfel de speculații.

Veți avea susținerea noii majorități parlamentare?

Vom vedea ce majoritate parlamentară se poate degaja.

Vă întreb dacă la negocieri veți merge cu o soluție.

Haideți să facem lucrurile pas cu pas. În primul rând trebuie să treacă moțiunea de cenzură și în acest moment vrem să creștem șansele creșterii acestei moțiuni de cenzură.

Este exclusă formarea unui guvern format și din alt partid decât PNL, după o moțiune de cenzură?

Nu cred că sunt excluse în acest moment anumite variante de Guvern, dar acest lucru va fi decis în structurile de conducere ale partidului.

Dar Ludovic Orban propunere de premier, mai rămâne în picioare?

Este propunerea de premier a PNL votată în Consiliul Național al partidului.

În opinia dumneavoastră, președintele Klaus Iohannis este îndreptățit să amâne numirea noului ministru al Transporturilor?

Așa cum a declarat, președintele României acționează în cadrul constituțional și la modul în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze țara schimbând miniștrii de la o zi la alta, consider  că are toată îndreptățirea să ceară celor din PSD și ALDE să abordeze foarte serios chestiunea guvernării și nu în acest mod.

Am văzut astăzi noi precizări din partea lui Guy Verhofstadt care spunea că în discuțiile cu C. P. Tăriceanu a primit asigurări că se va ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția, în schimb, am văzut declarațiile lui C. P. Tăriceanu și Liviu Dragnea, cel puțin la acea secție specială pentru procurori, nu se va renunța. Aveți încredere în promisiunile făcute de coaliție în fața reprezentanților europeni?

În primul rând dl. C. P. Tăriceanu, în acest moment, trebuie să clarifice ce a vorbit și cu cine pentru că Guy Verhofstadt a spus că au agreat că este necesar ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie implementate și să existe o asistență a experților Comisiei de la Veneția, așa cum PNL a solicitat de mai multe ori, pe noile modificări la Codurile Penale și pe ordonanțele de modificare a legilor Justiției.

PNL a solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, a obținut acest punct de vedere și considerăm că este obligatoriu ca recomandările Comisiei de la Veneția incluse atât în rezoluția Parlamentului European cât și în Raportul MCV, să fie implementate.

Dl. Tăriceanu trebuie să ne spună cine minte în această chestiune pentru că colegul domniei sale de la nivel european spune cu totul alt lucru despre discuția avută împreună.

Cu alte cuvinte, nu credeți că coaliția de guvernare va implementa toate recomandările comisiei?


Nu au dat semne de disponibilitate în acest sens, dimpotrivă, au manifestat o atitudine ostilă, antieuropeană.

Pentru că vine 1 decembrie, v-aș întreba, care este cea mai mare realizare a României în ultima sută de ani?

Marea Unire realizată de PNL.

Și după Marea Unire?

Și modernizarea României, ulterior, realizată tot de PNL.

Și cel mai mare eșec al României în ultimii 100 de ani?

Cel mai mare eșec, nu cred că există nici un dubiu, reprezintă instalarea regimului bolșevic instaurat cu tancurile, împotriva voinței românilor.

Și care ar trebui să fie cea mai mare prioritate a României pentru următorii 100 de ani?

Cea mai mare prioritate trebuie să fie finalizarea proiectului Marii Uniri prin legarea regiunilor țării prin proiecte de infrastructură de autostradă, realizarea de servicii moderne în Sănătate și Educație și amintesc aici problema spitalelor regionale și a fondurilor europene pe care, în acest moment, Guvernul PSD- ALDE le ignoră deși există bani europeni gratis pe care i-ar putea folosi pentru aceste proiecte majore de infrastructură.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ADRESATĂ PREȘEDINTELUI CSM, LIA SAVONEA: DACĂ SUNTEȚI INTERESATĂ DE ÎNFĂPTUIREA JUSTIȚIEI, ATUNCI SUNTEȚI OBLIGATĂ SĂ SESIZAȚI CCR ÎN CAZUL TĂRICEANU

În atenția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Stimate președinte al CSM, Lia Savonea, Mă adresez dumneavoastră, în caz...