luni, 26 noiembrie 2018

LUDOVIC ORBAN, DECLARAȚII DE PRESĂ, 26 NOIEMBRIE 2018

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV - 26 NOIEMBRIE 2018


Bună ziua,

Astăzi am înaintat o scrisoare premierului Vasilica Viorica Dăncilă, din partea Biroului Executiv al Partidului Național Liberal. O scrisoare prin care i-am solicitat ca în decurs de maxim două zile, să trimită către Comisia Europeană solicitarea de includere în bugetul Uniunii Europene pe anul 2019 a sumei necesare pentru plata de la bugetul Uniunii Europene a despăgubirilor pentru cetățenii români  care au fost afectați de pesta porcina africană, respectiv către cetățenii ale căror ferme sau gospodării au fost afectate de pesta porcină africană, pentru a putea beneficia de despăgubiri și de ajutorul financiar pentru toate celelalte proceduri care pot fi finanțate din bugetul Uniunii Europene.

Readuc aminte că acest Guvern nu numai că nu a formulat nicio solicitare de ajutor din partea Uniunii Europene pentru aceste despăgubiri, dar prin intermediul ministrului de Finanțe, în cadrul Consiliului Uniunii Europene ECOFIN, a aprobat propunerea de buget pe 2019, fără ca această propunere de buget să cuprindă vreo sumă de bani alocate pentru despăgubirile către cetățenii români.

După cum se știe, la propunerea europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, cu sprijinul grupului PPE, Parlamentul European a aprobat în propunerea susținută de Parlamentul European a bugetului pe 2019, alocarea sumei de 50 de milioane de euro, pentru plata despăgubirilor cetățenilor români afectați de consecințele pestei porcine.

Din păcate, în cadru Mecanismului de Codecizie, la negocierile în care au avut loc între reprezentanții Parlamentului European, reprezentanții Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene ECOFIN, nu s-a adoptat forma de buget și s-a reluat procedura de adoptare a bugetului Uniunii Europene pentru anul 2019.

Este imperios necesar ca într-un timp cât mai scurt Guvernul României să formuleze această cerere pentru includerea în bugetul Uniunii Europene a sumelor necesare pentru plata despăgubirilor. Termenul la care Comisia Europeană va dezbate și cel mai probabil va adopta noua propunere de buget pentru a demara procedura de adoptare a bugetului pe 2019, este 30 noiembrie. Repet, este imperios necesar ca Guvernul României să formuleze această cerere, pentru că deja la nivelul Parlamentului European există susținerea din partea Parlamentului European în cadrul Mecanismului de Codecizie. Pentru adoptarea în cadrul bugetului a prevederilor de sume necesare pentru plata despăguburilor este important ca și Comisia Europenă și mai ales Consiliul Uniunii Europene pe finanțe, să  susțină la cererea Guvernului României alocarea acestor bani.

A doua decizie pe care am luat-o astăzi în Biroul Executiv este aceea de a mandata liderii grupurilor parlamentare ai Partidului Național Liberal, respectiv domnul Florin Cîțu, liderul PNL de la Senat și Raluca Turcan, liderul PNL de la Cameră, ca la prima reuniune a Birourilor permanente reunite să includă pe ordinea de zi, să susțină adoptarea cererii PNL, prin care Parlamentul României să solicite asistență din partea experților Comisiei Europene și a experților Comisiei de la Veneția, pentru elaborarea modificărilor la Legile justiției, la Codul penal și la Codul de procedură penală, în conformitate cu recomandările formulate atât în rapoartele Comisiei de la Veneția, cât și în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, cât și recomandările formulate de Parlamentul European în cadrul rezoluției adoptate în Parlamentul European.

A treia decizie pe care am luat-o astăzi este decizia legată de demararea campaniei “ PNL aduce gazul românesc în casele românilor”. Am stabilit practic desfășurarea acestei campanii.  Am stabilit localitățile în care vom face campanie pentru a susține înființarea distribuțiilor de gaz natural și conectarea la magistralele de gaz natural. De asemenea, corecta informare a cetățenilor din fiecare localitate care nu este conectată la rețeaua de gaz să susțină proiectul nostru. De asemenea, am mandatat grupurile de consilieri locali din toate aceste localități să inițieze proiecte de hotărâri în vederea demarării studiilor de fezabilitate, astfel încât la momentul la  care încep să intre bani în bugetul României, în urma demarării  exploatării gazelor naturale de la  Marea Neagră, să se poată începe un plan național de racordare a localităților și a cetățenilor români la gazul natural.


Reamintesc că, deși România este printer țările cu cele mai mari surse de gaz natural din Uniunea Europeană, România are cel mai mic procent din populație racordat rețeaua de gaz. Doar 36% dintre cetățenii români sunt racordați la rețeaua de gaz. Din 2012, de când PSD a revenit la putere, nicio localitate nu a mai fost practic conectata la rețeaua de gaz, nu s-a mai înființat nicio distribuție, pentru că PSD a interzis autorităților locale să se implice în realizarea acestor înființări de distribuție.

La solicitarea Partidului Național Liberal au fost modificate două legi importante. Legea energiei electrice și a gazului natural, prin care autoritățile locale au redobândit competența de  înființare a distribuțiilor de gaz natural, fie la serviciul public local, fie prin intermediul concesiunii de lucrări publice. De asemenea, am prevăzut la Legea offshore ca banii încasați din taxele  și redevențele care sunt surse de venit la bugetul de stat din momentul începerii exploatării, o parte importantă să fie destinată finanțării acestor proiecte de investiții, de înființare de distribuții de gaz pe raza localităților si de conectare la magistralele de gaz natural.

De asemenea, astăzi am repetat solicitarea către grupurile parlamentare PNL,  de convocare a lui Dăncilă la Camera Deputaților și a lui Rovana Plumb la Senat, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”. Proceduri care sunt prevăzute în regulamentul Camerei Deputaților și în regulamentul Senatului, pentru că deși de la începutul sesiunii parlamentare o convocăm pe Dăncilă la Camera Deputaților, Dăncilă a fugit ca dracul de tămâie de a se prezenta în fața Parlamentului.

De asemenea, în cadrul reuniunii de astăzi a Biroului permanent al Senatului, majoritatea a refuzat convocarea ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în cadrul procedurii „Ora Guvernului”, încălcâcând flagrant regulamentul.  Este o problem extreme de gravă pentru România situația dezastroasă din domeniul fondurilor europene și este absolut necesar ca ministrul Fondurilor Europene să se prezinte în fața Parlamentului, să arate care este planul pentru a repara măcar pe ultimii doi ani de zile deficitul grav de absorbție a fondurilor europene.

Readuc aminte că ne apropiem de finalul celui de-al cincilea an din cei șapte ani ai exercițiului financiar multianual 2014-2020,  și că România nu a fost capabilă până astăzi să absorbe decât puțin peste 16% din cele peste 40 de miliarde de euro, pe care le poate accesa din fondurile europene dedicate României.

Riscăm să pierdem miliarde și miliarde de euro care în loc să se ducă pentru dezvoltarea economic, pentru dezvoltarea infrastructurii , pentru reabilitarea termică a clădirilor, pentru finanțarea dezvoltării proiectelor companiilor private și pentru toate celelalte categorii de finanțări, riscăm să pierdem acești bani și românii să fie privați de aceste resurse absolute fundamentale pentru dezvoltarea României din cauza relei voințe și a incompetenței a celor care conduc România astăzi.

Ați mai avut o decizie astăzi legat de prezența propriilor parlamentari în perioada 5-20..

Da. Am luat decizia de a sista orice fel de deplasare externă pentru toți parlamentarii Partidului Național Liberal în perioada 5-20 decembrie.

Motivele?

Procedurile importante care urmează să se deruleze. Moțiunea de cenzură, propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea, de asemenea, legea bugetului de stat.

Legat de legea bugetului de stat. Obligația Guvernului este ca până la data de 15 decembrie să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectului legii bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019.  Riscăm ca Guvernul PSD-ALDE să lase România fără buget pe anul 2019.

Guvernul actual în loc să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectul legii bugetului de stat, stă și cârpește bugetul pe 2018 încercând să inventeze metode pentru a putea reduce deficitul bugetar dramatic care se profilează și care se vede după analiza deficitului la 10 luni de execuție bugetară, care este de peste 2%. Readuc aminte că în 2017 deficitul bugetar la 10 luni era de 0,7%.

Somăm Guvernul să trimită spre dezbaterea Parlamentului proiectul legii bugetului de stat. Este o situație fără precedent în care Guvernul să nu fie capabil să elaboreze proiectul de buget și să-l transmită spre dezbaterea Parlamentului și, mai ales, să îl supună dezbaterii publice.

Dacă își imaginează că pot să adopte proiectul legii bugetului de stat între Crăciun și Anul Nou fără niciun fel de dezbatere publică sunt într-o eroare gravă.

În ceea ce ne privește, Partidul Național Liberal a luat în dezbatere astăzi, în dezbaterea Biroului Executiv, propria propunere de lege a bugetului de stat pe 2019. Această propunere o transmitem către toate comisiile de specialitate ale partidului, către reprezentanții partidului, către autoritățile locale. De asemenea, o vom supune dezbaterii publice  (..)

Noi elaborăm oricând un proiect de buget care să atingă obiectivele pe care le considerăm că sunt absolute necesare pentru România și anume – o creștere economică sănătoasă bazată pe investiții, bazată pe motoare de creștere care cu adevărat să permită o creștere sustenabilă și care să se vadă în creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor. Ce face PSD-ul că dă cu o mână și cu două mâini ia înapoi prin intermediul inflației sau prin intermediul altor măsuri guvernamentale este o păcăleală pentru toți cetățenii români.

La baza proiectului nostru evident că stau toate proiectele legislative pe care Partidul Național Liberal le-a supus dezbaterii Parlamentului și care vrem să le punem în practică, evident prin intermediul legii bugetului de stat.

Până la sfârșitul săptămânii viitoare vom prelua toate observațiile și toate propunerile și vom prezenta săptămâna viitoare propria noastră viziune asupra bugetului de stat, bugetul PNL.

Legat de moțiunea de cezură, domnule Orban. Deputatul Cupșa, deja a anunțat că o să o depuneți pe 10 decembrie. Oficial a anunțat. Aveți calendarul?

Poate știe domnul Cupșa mai bine decât mine. Continuăm discuții, negocieri, atât  cu partenerii din opoziție cât și cu parlamentari din majoritatea guvernamentală, astfel încât să indicăm momentul cel mai potrivit. Cu siguranță vom depune moțiunea de cenzură în cursul acestei sesiuni parlamentare.

În cazul revocării lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților, ați identificat o altă soluție decât cea din regulament?

Cu siguranță. Deja am și identificat. Un proiect de hotărâre de demitere pentru încălcarea Constituției, pe care de altfel l-am și înaintat Biroului permanent și a fost respins de Biroul permanent, deci poate fi depus în plen.

Spuneați că aveți discuții și negocieri și cu cei din majoritatea guvernamentală. Vă referiți la cei din PSD, din ALDE?

Din toate grupurile parlamentare care au sprijinit Guvernul

Cu puciștii, domnule Orban, cei conduși de domnul Stănescu?

Dacă v-am dat răspuns că noi comunicăm și discutăm cu toți parlamentarii din arcul guvernamental, înseamnă că așa facem.

Cu domnul Stănescu ați avut vreo discuție până acum?

Da, ne-am întâlnit la sfințirea Catedralei Naționale)

Ați avut vreo discuție legată de remaniere?

V-am spus că purtăm discuții cu toți parlamentarii cu care considerăm, evident, că nu sunt slugile lui Dragnea și că ar putea fi convinși să voteze pentru interesul României și nu pentru interesul personal al lu Dragnea.

Cu cei din UDMR ați avut până acum vreo discuție?

Cu siguranță.

Ați mai avut o demisie azi de care nu ne-ați spus nimic. Domnul Petrache a anunțat  că demisionează din echipa de campanie

Asta e, campania merge înainte.

A reproșat că PNL merge într-o direcție greșită

N-am reținut asta..inventați dv. Eu am reținut că se retrage din dorința ca să pregătim mai bine campania pentru alegerile europarlamentare.

Veți numi o altă persoană în locul domnului Petrache?

Sunt suficienți oameni care se ocupă de pregătirea campaniei. De altfel, de pregătirea campaniei se ocupă întreg Partidul Național Liberal, fiecare la nivelul lui.

A reproșat și că nu există un program de guvernare

Partidul Național Liberal este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Dovada cea mai bună este că elaborăm un proiect de buget care are la bază, evident, programele sectoriale care sunt cuprinse. Faptul că nu e prezentat public un program de guvernare așa cum  este spus, asta nu înseamnă că nu avem un program de guvernare. Avem programe pe fiecare domeniu, care multe dintre ele sunt transpuse în proiecte legislative care sunt chiar depuse și se află  în dezbaterea Parlamentului.

Ați decis dacă vă asumați un anumit scor așa cum au făcut și alți președinți înaintea dv?

Răspunsul îl aveți în moțiunea care a fost votată de Congres, care este programul politic al Partidului Național Liberal.

joi, 22 noiembrie 2018

PNL, DECLARAȚII, IONEL DANCĂ ȘI FLORIN CÎȚU, 22 NOIEMBRIE.2018


DECLARAȚIILE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ ȘI ALE LIDERULUI GRUPULUI PNL DE LA SENAT, FLORIN CÎȚU - 22 NOIEMBRIE 2018

Ionel Dancă

Bună ziua, vorbim astăzi despre rectificarea bugetară. Liderul grupului de la Senat, senatorul Florin Cîțu, va prezenta concluziile în urma analizei rectificării bugetare propuse de Guvernul PSD-ALDE și de asemenea, vom face declarații legate de circul remanierii guvernamentale și ultimele evoluții pe acest subiect.

Florin Cîțu

Până să trecem la rectificarea bugetară, trebuie să semnalăm iarăși că Liviu Dragnea a mințit în 2018, a trecut de mult momentul când trebuia să vină în Parlament cu un buget pe anul următor, abia avem rectificarea pentru ultima parte a acestui an. Din nou, nu respectă Legea finanțelor publice, ne-am obișnuit cu Liviu Dragnea să nu respecte legile. Acum, despre rectificarea bugetară, cred că este prima dată în perioada postdecembristă când PSD taie bani de la Educație și de la Sănătate într-o rectificare bugetară. Și taie bani și de la Transporturi, cu asta ne-am mai obișnuit dar taie bani de la Educație și de la Sănătate și cred că este momentul ca Liviu Dragnea să vină și să-și ceară scuze în fața profesorilor și a educatorilor.

Mai mult, problema deficitului se vede și în faptul că pentru ultima lună din an se alocă un miliard de lei în plus pentru cheltuieli doar cu dobânzi. Atât de mult s-au împrumutat în acest an, și de fiecare dată când abordăm problema datoriei publice ni se spune că totul se face după un plan bine stabilit. Dacă ai nevoie de un miliard de lei în plus la rectificare doar pentru dobânzi este clar că totul a fost depășit, cheltuielile sunt depășite.

De fapt, în această rectificare bugetară, bomba apare atunci când ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile la buget. După 9 luni de zile știm clar, din datele Ministerului Finanțelor Publice că există o gaură la buget de 12 miliarde de lei. Astăzi, după ce avem cifrele pe rectificarea bugetară, sunt totuși parțiale, nu avem tot bugetul general consolidat dar, până la sfârșitul anului, estimările arată că această gaură la venituri, se va dubla aproape. Și vorbim despre o gaura la venituri de aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul, la începutul anului, a fost supradimensionat.  De ce ar face cineva așa ceva? Pentru a ascunde faptul că deficitul bugetar nu se încadrează. Și în timpul anului, bineînțeles prin rectificări, încearcă să corecteze această problemă. Privitor la această gaură la veniturile de la buget, avem două variante.

Prima, Eugen Teodorovici este poate cel mai prost ministru al Finanțelor din istoria României sau banii au fost luați și ascunși sau cheltuiți la ordinul lui Liviu Dragnea. De aici apare și întrebarea pentru Eugen Teodorovici:  Unde sunt acești bani?

Voi cere în Comisia de buget-finanțe din Senat ca Eugen Teodorovici să vină să explice ce s-a întâmplat cu acești bani, unde au dispărut, pentru că dacă i-a bugetat știa clar sursa lor. Deci, undeva nu poți să greșești cu aproape 10 miliarde de lei în câteva luni de zile, din septembrie și până acum. Eu în continuare sper și vreau să cred că nu este cel mai prost ministru de Finanțe din România, din ultima perioadă, dar trebuie să vină să explice. În același timp, dacă nu vrea să vină la Comisia de buget-finanțe există varianta unei Comisii de anchetă în care, cele două comisii buget-finanțe din Camera Deputaților și din Senat, să ancheteze rectificarea bugetară, să vedem cum a fost făcută, pe ce cifre, știți foarte bine că am mai avut o astfel de anchetă exact la începutul mandatului, în 2017. Avem acum o gaură de aproape 20 de miliarde care trebuie să fie explicată. Așteptăm explicațiile ministrului Teodorovici și nu în ultimul rând, se pare că deficitul bugetar se duce în direcția estimată de noi la începutul anului, confirmată de Comisia Europeană și de cam toate instituțiile europene.

Pericolul ca în acest an să fie depășit acel prag de 3% este foarte mare, cu probabilitate de aproape 100% iar la 10 luni de zile, se pare că deficitul bugetar este de aproape trei ori mai mare decât era anul trecut. Finanțele publice sunt în acest an în cea mai proastă situație de la criza economică din 2008 și până astăzi.

Această gaură despre care vorbiți nu poate fi pur și simplu diferența dintre prognoză și realizări?

Este o diferență între prognoză și realizări, problema este dacă faci o prognoză cu o așa mare diferență, cumva trebuie să o explici.  Atunci când am venit la începutul anului și am explicat că veniturile sunt supradimensionate cu 8 miliarde de lei, dacă mai țineți minte am făcut un document la acel moment, ni s-a spus că nu și ni s-a arătat pe fiecare categorie de unde vor veni aceste venituri. Astăzi vedem, de la o lună la alta că veniturile sunt mai mici și știm clar ca sunt 12 miliarde la 9 luni și acum estimăm că vor fi 24 de miliarde până la sfârșitul anului.

Practic aceasta nu este o gaură în buget , acele venituri sunt doar estimate, noi nu ne-am putut baza pe ele niciodată, efectiv.

Haideți să vedem cum se construiește bugetul. Cheltuielile în buget se fac de la începutul anului pe baza veniturilor estimate. Dacă veniturile nu se încasează, înseamnă că avem o gaură și trebuie să tăiem de undeva.  Astăzi tăiem de la educație, de la sănătate și de la transporturi tocmai pentru că am mințit la începutul anului și am supradimensionat. Și aici apare întrebarea, de ce nu răspunde cu funcția ministrul Teodorovici?  Pentru că la începutul anului a avut grijă să-și de derogare le la Legea responsabilității fiscale. În momentul în care îți dai derogare singur, și a făcut și amendament și proiect de lege, ca Eugen Teodorovici să vină și să semneze pe proprie răspundere că acestea sunt cifrele cu care va merge în timpul anului.

Îți dai derogare de la Legea responsabilității fiscale, este clar că nu vrei să răspunzi. Cineva trebuie să răspundă, altfel nu putem să ne jucăm la începutul anului cu un buget supradimensionat și în timpul anului să mișcăm cifrele cum vrem noi. Este lipsă de responsabilitate politică și nu poți să minți oamenii la infinit, trebuie să-și asume responsabilitatea acestui eșec.

Putem vorbi despre o proastă colectare ?

De aceea îl chemăm pe ministrul Finanțelor la Comisia de buget-finanțe, să vină să explice. Nu știu care sunt motivele. Pot fi bani încasați și dați în altă parte, nu știu exact ce s-a întâmplat.


Ionel Dancă

Mergem mai departe pentru că în această situație, la cum arată rectificarea bugetară propusă de PSD-ALDE, așa cum v-a prezentat mai devreme domnul senator, Florin Cîțu, PNL va prezenta în perioada următoare o propunere de buget pentru anul 2019 care să evite intrarea României în perioada de criză și în recesiune, așa cum mai multe analize independente au arătat în ultimele zile. O să-l las pe domnul Cîțu să vă prezinte propunerile pentru bugetul din 2019.


Florin Cîțu

Este o decizie a Biroului Executiv al PNL, vom prezenta o variantă de buget care să respecte atât Tratatul fiscal semnat de România dar și să repornească România. Bugetul pentru anul 2019 va arăta un deficit mai mic atât pe cash cât și structural dar vom aloca și 5%, ținta este de 5% pentru investiții. Dacă țineți minte, eu am propus anul trecut un pact în care toate partidele să fie de acord, să avem o sumă predestinată în buget doar pentru investiții și să ne ținem de ea. PNL va veni cu această propunere din nou pentru că fără investiții România nu va merge mult mai departe, acum suntem într-o perioadă de criză dar, nu putem trece peste ea doar dacă alocăm bani și pentru învestiții.

Să înțelegem că PNL se pregătește să intre la guvernare cu un buget pregătit?

Ionel Dancă 

Suntem pregătiți tot timpul să intrăm la guvernare, ceea ce a spus mai devreme colegul meu sunt prioritățile în proiecția bugetară pe care PNL le va susține atât printr-un  proiect propriu de buget cât și în cadrul dezbaterilor parlamentare pe anul viitor și dați-mi voie, dacă am ajuns la acest capitol, să vă spun că din  punct de vedere al PNL, la modul cum arată  acum guvernarea țării, practic, PSD și ALDE își bat joc de această țară, își bat joc de români, nu sunt deloc preocupați de guvernarea țării, vedem cum se schimbă miniștrii de la o zi la alta și așa cu, de altfel, a spus și președintele României, nu se mai poate, așa nu se mai poate cu o astfel de guvernare nu se mai poate, țara în acest moment nu este guvernată și vedem efectele acestui mod dezastruos în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze, exact în zona economică și a finanțelor publice.

Nu este posibil ca după ce ai introdus mecanismul de plată defalcată a TVA pentru a crește încasările din TVA, în acest moment, așa cum sunt prezentate cifrele pentru rectificarea bugetară(...)

Ceea ce PNL a analizat și dorește să prezinte sunt consecințele  dezastruoase ale acestei guvernări. Avem un minus de 1,9 miliarde de lei din încasările de TVA și cerem eliminarea mecanismului de split TVA care, pur și simplu a inhibat, a împiedicat o colectare mai bună a veniturilor fiscale. Cerem, de asemenea, eliminarea supraaccizei pentru că nu este posibil să majorezi accizele, să introduci spraacciza la carburanți și să ai venituri de un miliard de lei mai puțin la buget. Cerem eliminarea acestor măsuri care nu au adus venituri în plus la bugetul statului.

Păreți pregătiți să intrați la guvernare, pregătiți un buget, aveți deja măsurile care ar trebui luate, o moțiune de cenzură, pe când?


La timpul potrivit. În această sesiune parlamentară, timpul este foarte aproape.

Domnul Tomac spunea că luni veți anunța când veți depune moțiune cenzură, că v-ați întâlnit ieri. Această sesiune mai înseamnă luna aceasta, câteva zile și luna viitoare. Când anume?

Cu siguranță, în momentul în care vom avea cele mai mari șanse să treacă această moțiune de cenzură. Există discuții și contacte cu ceilalți parlamentari, inclusiv din arcul guvernamental și în momentul în care vom considera că avem șansele cele mai mari pentru a trece o moțiune de cenzura, vom anunța o moțiune de cenzură.

Cu cei de la UDMR ați avut discuții?

Da, există contacte inclusiv cu reprezentanții UDMR, au fost și există astfel de contacte, pur și simplu cei care spun altceva caută, probabil, un alibi pentru a se eschiva de la o eventuală susținere a moțiunii de cenzură. Dar PNL, și acest lucru vreau să-l anunț, PNL, în acest moment, are în derulare un amplu sondaj în țară privind opțiunile cetățenilor români și modul în care ei privesc această guvernare și, cu siguranță, vom întreba inclusiv cetățenii români de etnie maghiară în ce măsură UDMR mai reprezintă voința lor în Parlament prin susținerea acestui Guvern.

Noi le cerem celor de la UDMR să reprezinte în Parlament voința cetățenilor români de etnie maghiară.

Matematic vorbind, fără PSD o moțiune nu poate trece. Cu parlamentarii PSD ați vorbit, aveți un răspuns de la ei?

Am mai făcut această afirmație, există discuții inclusiv cu parlamentari din zona PSD, nemulțumiți de conducerea partidului.

Aveți un răspuns din partea lor că ar intenționa să voteze această moțiune?

 Știți foarte bine, răspunsul se va vedea la votul în cazul moțiunii de cenzură.

Dacă apelați la acel sondaj înseamnă că nu ați găsit deschidere la cei de la UDMR într-o primă fază a discuțiilor pentru moțiunea de cenzură?

Nu putem spune că nu există deschidere, există, așa cum v-am spus, discuții contacte. Vor continua aceste discuții și în perioada următoare, noi facem doar un apel la colegii din UDMR să respecte voința cetățenilor de etnie maghiară care, în opinia noastră, nu cred că sunt mulțumiți de această guvernare.

Domnule Dancă, cu ce opțiune veniți după moțiunea de cenzură?


Cu un cabinet cu 14 miniștrii.

Format din cine?

PNL este pregătit în orice moment să-și asume guvernarea. Discutăm după moțiunea de cenzură.

Un nume pentru Ministerul Transporturilor, doar PNL va intra la guvernare, fără alte partide?

Este prea devreme pentru a face astfel de speculații.

Veți avea susținerea noii majorități parlamentare?

Vom vedea ce majoritate parlamentară se poate degaja.

Vă întreb dacă la negocieri veți merge cu o soluție.

Haideți să facem lucrurile pas cu pas. În primul rând trebuie să treacă moțiunea de cenzură și în acest moment vrem să creștem șansele creșterii acestei moțiuni de cenzură.

Este exclusă formarea unui guvern format și din alt partid decât PNL, după o moțiune de cenzură?

Nu cred că sunt excluse în acest moment anumite variante de Guvern, dar acest lucru va fi decis în structurile de conducere ale partidului.

Dar Ludovic Orban propunere de premier, mai rămâne în picioare?

Este propunerea de premier a PNL votată în Consiliul Național al partidului.

În opinia dumneavoastră, președintele Klaus Iohannis este îndreptățit să amâne numirea noului ministru al Transporturilor?

Așa cum a declarat, președintele României acționează în cadrul constituțional și la modul în care PSD și ALDE înțeleg să guverneze țara schimbând miniștrii de la o zi la alta, consider  că are toată îndreptățirea să ceară celor din PSD și ALDE să abordeze foarte serios chestiunea guvernării și nu în acest mod.

Am văzut astăzi noi precizări din partea lui Guy Verhofstadt care spunea că în discuțiile cu C. P. Tăriceanu a primit asigurări că se va ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția, în schimb, am văzut declarațiile lui C. P. Tăriceanu și Liviu Dragnea, cel puțin la acea secție specială pentru procurori, nu se va renunța. Aveți încredere în promisiunile făcute de coaliție în fața reprezentanților europeni?

În primul rând dl. C. P. Tăriceanu, în acest moment, trebuie să clarifice ce a vorbit și cu cine pentru că Guy Verhofstadt a spus că au agreat că este necesar ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie implementate și să existe o asistență a experților Comisiei de la Veneția, așa cum PNL a solicitat de mai multe ori, pe noile modificări la Codurile Penale și pe ordonanțele de modificare a legilor Justiției.

PNL a solicitat un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, a obținut acest punct de vedere și considerăm că este obligatoriu ca recomandările Comisiei de la Veneția incluse atât în rezoluția Parlamentului European cât și în Raportul MCV, să fie implementate.

Dl. Tăriceanu trebuie să ne spună cine minte în această chestiune pentru că colegul domniei sale de la nivel european spune cu totul alt lucru despre discuția avută împreună.

Cu alte cuvinte, nu credeți că coaliția de guvernare va implementa toate recomandările comisiei?


Nu au dat semne de disponibilitate în acest sens, dimpotrivă, au manifestat o atitudine ostilă, antieuropeană.

Pentru că vine 1 decembrie, v-aș întreba, care este cea mai mare realizare a României în ultima sută de ani?

Marea Unire realizată de PNL.

Și după Marea Unire?

Și modernizarea României, ulterior, realizată tot de PNL.

Și cel mai mare eșec al României în ultimii 100 de ani?

Cel mai mare eșec, nu cred că există nici un dubiu, reprezintă instalarea regimului bolșevic instaurat cu tancurile, împotriva voinței românilor.

Și care ar trebui să fie cea mai mare prioritate a României pentru următorii 100 de ani?

Cea mai mare prioritate trebuie să fie finalizarea proiectului Marii Uniri prin legarea regiunilor țării prin proiecte de infrastructură de autostradă, realizarea de servicii moderne în Sănătate și Educație și amintesc aici problema spitalelor regionale și a fondurilor europene pe care, în acest moment, Guvernul PSD- ALDE le ignoră deși există bani europeni gratis pe care i-ar putea folosi pentru aceste proiecte majore de infrastructură.



luni, 19 noiembrie 2018

LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 19.11.2018


DECLARAȚIILOR PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL


Se pare că PSD este un izvor nesecat, citez un clasic în viață, fost PSD-ist, un izvor nesecat de maimuțe și de proști. Actuala remaniere este înlocuirea unor proști și a unor slugi cu alți proști și cu alte slugi. Nu este altceva decât o răfuială între clanurile mafiote din PSD prin care Dragnea urmărește să-i pedepsească pe baronii răzvrătiți și să-i răsplătească pe baronii care i-au salvat scaunul. Această remaniere nu aduce nimic bun în funcționarea Guvernului, nu va face altceva decât să aducă alți incompetenți, alți oameni care nu au nici o legătură cu domeniul de activitate în care își vor desfășura activitatea, care sunt selectați pe unicul criteriu al fidelității, al slugărniciei față de Dragnea  și față de  baronul care va susține candidatura miniștrilor.

Nu pot să nu remarc că această remaniere conține în sine un mesaj pentru pensionari, din partea PSD, și anume, PSD recunoaște că a eșuat în respectarea promisiunilor către pensionari, pentru că altfel nu pot să înțeleg de ce Olguța Vasilescu dă bir cu fugiții din ministerul pe care l-a condus până acuma și de ce abandonează așa-zisa reformă a pensiilor făcută de PSD, în timp ce dezbaterea Legii pensiilor este în Parlament.

Am luat mai multe decizii, în privința lui Iordache vom iniția procedura de sancționare a lui Iordache pentru comportamentul bădărănesc, pentru utilizarea de gesturi obscene în plenul Parlamentului și, în general, pentru atitudinea grobiană care este contrară civilizației și bunului simț pe care o manifestă de ceva vreme în activitatea sa politică. Evident că vom solicita în primul rând demisia din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, pe lângă asta vom solicita sancționarea în conformitate cu prevederile regulamentului, probabil vom solicita să rămână fără indemnizație o lungă perioadă de timp pentru că aceasta este cea mai bună pedeapsă pentru oameni de genul Iordache.

Am luat decizia, astăzi, în Biroul Executiv al PNL să atacăm la CCR mai multe acte normative. Vom ataca la CCR Legea privind executarea pedepselor la domiciliu, așa numita lege “pușcăria în sufragerie  “, prin care corupții din PSD și ALDE încearcă să-și stabilească un regim de detenție foarte prietenos, adică să poată să-și ispășească pedepsele acasă.

De asemenea, vom ataca la CCR Legea privitoare la desecretizarea hotărârii CSAT din 2005, care a considerat corupția ca o amenințare la adresa siguranței naționale și mai ales a declasificării tuturor documentelor subsecvente care au fost emise în urma hotărârii.

De asemenea, pregătim atacul la CCR împotriva Ordonanței 90 și 92, mai precis a  legii de aprobare a Ordonanței 90 și 92 în cazul în care și la Senat majoritatea parlamentară va susține legea de aprobare în aceeași formă pe care au susținut-o la Camera Deputaților, majoritatea parlamentară.

De asemenea, vom ataca la CCR neconstituționalitatea hotărârii Parlamentului de numire a cel puțin cinci membrii din conducerea ASF, care nu îndeplinesc, în mod evident, condițiile cerute de lege pentru a ocupa funcțiile de conducere din cadrul ASF-ului.

De asemenea, am decis demararea a două campanii extrem de importante, campania pentru Autostrada Unirii în care vrem să mobilizăm opinia publică alături de organizațiile din societatea civilă care susțin acest proiect, pentru finanțarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni, din fonduri europene.

De asemenea, am luat decizia de a demara o campanie “ PNL aduce gazul în casele românilor”, o campanie de promovare a modificărilor legislative care au fost realizate la propunerea PNL, modificări legislative care permit autorităților locale să reia procesul de înființare de distribuții de gaz natural și, de asemenea, care permit finanțarea proiectelor de investiții pentru realizarea de distribuții de gaz pe raza localității  din sumele care vor fi încasate din exploatarea zăcămintelor offshore, în special a zăcământului care este în momentul de față în curs de a începe exploatarea.

Domnule președinte, pentru că știu că ați avut câțiva colegi, nu foarte mulți,  dl. Florin Roman, dl. Pavel Popescu care au criticat gestul făcut de Ghinea similar cu cel al lui Iordache și au spus că ar trebui luate măsuri împotriva lui Cristian Ghinea.

Nu este nicio diferență între ei, din punctul nostru de vedere, indiferent ce parlamentar se comportă necivilizat, are un comportament neconform cu regulile de bun simț pentru comportamentul public, trebuie sancționat.

Nu ați făcut atunci un  demers în acest sens, îl faceți acum, la pachet?

Este cam târziu să revenim asupra gestului dar prin această decizie pe care am luat-o vrem să arătăm că dezaprobăm orice astfel de formă de manifestare necivilizată.

S-a finalizat termenul de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale, cel puțin la orașe și municipii, ne puteți spune cu ce garnitură veți ataca localele?

Deocamdată vă pot spune candidații înscriși la București. Suntem în curs de a primi candidaturile depuse în celelalte municipii reședință de județ și nu aș vrea să dezavantajez colegi de-ai mei care s-au înscris în cursă și despre care încă nu știu.

La București s-au înregistrat candidaturile pentru Primăria Capitalei, a domnului vicepreședinte economic al partidului, Florin Cîțu, a purtătorului de cuvânt al partidului, Ionel Dancă, a consilierului general care este purtătorul de cuvânt la nivelul Consiliului Generan, Ciprian Ciucu și de asemenea, candidatura domnului Gabriel Dumitrașcu. Sunt candidaturile pentru Primăria Capitalei, până miercuri  vom avea toate candidaturile depuse, și la primăriile de sector și la primăriile municipii reședință de județ. Am luat o decizie de a amâna puțin procedura în două municipii reședință de județ unde avem niște situații speciale. De asemenea, am amânat finalizarea procesului de evaluare pentru candidaturile la Parlamentul European cu cel puțin două săptămâni, prin decizia Biroului Executiv.

Care ar fi motivul? 

Procesul de evaluare este unul care trebuie să fie obiectiv, care trebuie să țină cont de toate trăsăturile, calitățile, de asemenea, știți că avem și un sondaj în curs de derulare și vrem să ținem cont între criterii și de încrederea de care se bucură diferiți candidați.

( Deci, la sfârșitul lunii noiembrie o sa anunțați?

Sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, oricum vom anunța finalizarea evaluărilor și propunerile.

Cum vor fi departajați, selectați candidații pentru primăria Capitalei, spre exemplu?

Noi avem o procedură, fiecare candidat care se înscrie în cursă trebuie să prezinte un program de guvernare locală și un plan de campanie. Pe parcursul campaniei, fiecare candidat va prezenta ideile, soluțiile atât în interiorul partidului cât și în afara partidului.

Singura restrângere pe care am fixat-o pentru candidații înscriși în cursă  este să  nu-și atace colegii de partid, acesta fiind un criteriu de eliminare din cursă. Dacă vreun candidat își atacă un coleg din partid, practic, iese din cursa pentru primărie. În rest, există o libertate deplină în ceea ce privește promovarea programelor, ideilor, soluțiilor pe care le are fiecare candidat. Fiecare candidat, în perioada de campanie are posibilitatea să-și crească notorietatea, gradul de  încredere, să se profileze conform așteptărilor cetățenilor din municipiile reședință de județ urmând ca după finalizarea campaniei, în fiecare municipiu reședință de județ și în București și în fiecare sector să efectuăm sondaje de opinie astfel încât, la baza desemnării candidaților PNL la primăriile reședință de județ să avem clar o imagine  de măsura în care, candidații pe care îi avem,  se bucură de încredere, sunt apropiați de profilul cerut de alegători, au soluții viabile, au potențial de creștere și intenție de vot.

Nu am reținut exact, care este perioada aceasta de campanie?

Până la 15 martie, după 15 martie vor începe sondajele de opinie care se vor efectua de la nivelul conducerii centrale a partidului, astfel încât să nu existe posibilitatea de a fi subiectiv vreun sondaj iar pe baza sondajelor de opinie urmează să finalizăm procedura și să desemnăm candidatul din fiecare municipiu reședință de județ, până la jumătatea anului viitor.

Președintele de partid, adică dumneavoastră, aveți posibilitatea să decideți cine deschide lista pentru europarlamentare. Dumneavoastră mai luați în calcul dacă ați putea să fiți primul pe listă?

Știți că nu mi-am depus candidatura. Am această posibilitate, sunt președintele partidului, obiectivul meu este să conduc partidul spre victorie în alegeri, de asemenea, sunt candidat al partidului la funcția de prim-ministru al României și în vederea atingerii acestui obiectiv aș prefera să-mi consum întreaga energie pentru atingerea acestor obiective.

Legat de această deschidere pentru europarlamentare, că vor fi înaintea localelor, domnul Antonescu, domnul Blaga, cum veți decide pentru că este la dumneavoastră atributul de a deschide lista?

Sunt 49 de candidați, când vom avea decizia luată vă vom prezenta decizia noastră.

Domnul Blaga va avea competențe  în coordonarea campaniei pentru europarlamentare?

Încă nu am luat o decizie. Cu siguranță, experiența pe care o are în derularea campaniilor îl face un candidat foarte bun pentru echipa de campanie dar, să știți că am luat decizia de înființare a unei echipe de pregătire a alegerilor, care s-a întâlnit până acuma de trei ori, cu care am stabilit, în linii mari, care sunt direcțiile de acțiune în perioada precampaniei.

Ați citat din Țuțuianu la început?

Da, am spus că PSD se dovedește un izvor nesecat de “ maimuțe și proști”, care sunt promovați în conducerea țării.

Dacă ați discutat despre convocarea premierului la Ora Guvernului?

Cu siguranță, atâta nesimțire, atâta lașitate din partea acestei persoane care se face că se află în fruntea Guvernului, nu am întâlnit. De la începutul sesiunii parlamentare, Dragnea nu o lasă să vină în fața Parlamentului. Am invitat-o sistematic, în baza prevederilor regulamentare și a refuzat să participe la reuniune. Prezența lui Dăncilă, pe data de 14, săptămâna trecută, era o prezență necesară pentru că noi am chemat-o în fața Parlamentului pentru a spune ce are de gând în urma Raportului MCV și în urma Rezoluției Parlamentului European și în urma recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția.

Ori, a fugit, din lașitate, săvârșind un act de nepermis adică sfidând Parlamentul care are dreptul de exercitare a controlului asupra Guvernului.

Și ați decis când o să o mai chemați?

Este din nou în dezbaterea Biroului Permanent.

Despre moțiune ați mai purtat discuții?

Cu siguranță, și purtăm discuții în continuare, v-am zis, așteptăm și remaniera, oricum le transmit un mesaj tuturor parlamentarilor PSD care așteaptă ca Dragnea să pice din senin. Atâta timp cât Dragnea va avea Guvernul pe mâna întotdeauna va avea de șpăguit diferiți baroni cărora să le câștige încrederea pentru că are ce să le ofere în Guvern. Deci, dacă vor să scape de Dragnea trebuie să voteze moțiunea de cenzură a PNL și a opoziției.

Ați avea nevoie de 67 de voturi. Cu cei de la UDMR, că fără ei nu puteți, mereu a fost acest reproș

Aș prefera să nu fac nici un fel de comentariu pe tema aceasta.

Ce șanse mai are  moțiunea de cenzură când avem această solicitare în cazul domnului Tăriceanu?


Trebuie să recunosc că astăzi, Tăriceanu a ajuns în stare de dependență totală față de Dragnea. PSD are majoritate la Senat și dacă începe să arunce pe urmărirea penală, va depinde de senatorii PSD. Din punctul meu de vedere, dacă Tăriceanu se consideră nevinovat, ar trebui el să ceară să se voteze cererea de urmărire penală astfel încât să poată să lase întâi Parchetului și ulterior instanțelor, să decidă asupra vinovăției sau a nevinovăției sale. Atâta timp cât se va milogi de Dragnea și de PSD să împiedice derularea procedurii judiciare, va fi considerat de opinia publică vinovat pentru că fuge de prezentarea în fața organelor de anchetă și a Instanței și pe de altă parte, nu va fi altceva decât o altă slugă a lui Dragnea, de altfel cum se comport de doi ani de zile.

Ce rost mai are o moțiune de cenzură?

 Nu există numai Tăriceanu, există și alți parlamentari ALDE, există și alți parlamentari PSD, există parlamentari din UDMR.

Cu puciștii ați avut până acum discuții?

Eu nu le spun puciști, eu le spun opozanți ai lui Dragnea, faptul că li s-a pus ștampila aceasta de puciști, puciul în sine are ceva ilegal, ceva incorect, puciul pare așa o lovitură nelegitimă. Ei sunt opozanți care au încercat în Comitetul Executiv să determine demisia lui Dragnea, transparent, în baza prevederilor statutare. Să le spui puciști, mi se pare așa o bătaie de joc care nu face altceva decât să-l avantajeze pe Dragnea, păi cel mai mare pucist este Dragnea.

Vă bazați pe voturile dumnealor?

Sper să capete curaj, să-și dea seama, repet, că nu mai e  chip cu Dragnea și că dacă vor să scape de Dragnea trebuie sa-i ia Guvernul, pentru că atâta timp cât Dragnea va avea Guvernul întotdeauna va avea ceva de oferit diferiților șefi de triburi PSD-iste, de prin diferitele județe, astfel încât să-i convingă să-i dea sprijin în continuare.


marți, 13 noiembrie 2018

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA PARLAMENT - 13 NOIEMBRIE 2018


Bună ziua,

Coaliția PSD-ALDE, a scris o nouă “marți neagră” în istoria României de după 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea României în Uniunea Europeană. Astăzi, Comisia Europeană și Parlamentul European au arătat clar că Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE sunt în afara valorilor europene, în afara principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcționării Uniunii Europene.

Astăzi se vede cu ochiul limpede că un clan de derbedei politici, specializați în infracțiuni, au capturat statul român și folosesc puterea obținută în alegeri nu pentru a servi interesul cetățeanului român, ci pentru a-și rezolva problemele personale și pentru a încerca să scape de consecințele infracțiunilor pe care le-au săvârșit de-a lungul carierei lor politice.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, rezoluția Parlamentului European arată foarte clar că Dragnea și Tăriceanu și camarila din jurul lor sunt antieuropeni și sunt împotriva Uniunii Europene, și pun în pericol toate beneficiile cetățenilor români de pe urma apartenenței României la Uniunea Europeană.

 De la recomandările formulate de plenul comisiei de la Veneția, atunci când i-am avertizat și pe Dragnea și pe Tăriceanu ca suntem în ceasul al doisprezecelea, că urmează raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare și rezoluție a Parlamentului European, Dragnea și Tăriceanu au continuat cu agresiunea sistematică împotriva independenței justiției, împotriva recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția și împotriva tuturor punctelor de vedere și avertismentelor exprimate de oficialii europeni.

Au demarat procedura de revocare a Procurorului General în condițiile în care recomandarea comisiei de la Veneția era foarte clară de a modifica legile Justiției și de a reechilibra mecanismul de numire, respectiv de revocare a procurorilor șefi.  Au trecut pe repede înainte prin Parlament Ordonanța 92, deși punctele de vedere exprimate privitoare la Ordonanța 92 au fost critice și clare exprimate de oficialii europeni și de reprezentanții comisiei de la Veneția. Mai mult decât atât, încălcând chiar solicitarea formulată de Florin Iordache în plenul comisiei de la Veneția, și anume cererea de asistență din partea experților comisiei de la Veneția și a experților Comisiei Europene în elaborarea legislației penale și a legilor Justiției, refuzând prin votul lor, atât în Biroul permanent al Camerei cât și în plenul Camerei Deputaților, propunerea formulată de Partidul Național Liberal, și anume a ceea de a cere asistență experților Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția.

„Cine seamănă vânt, culege furtună”.  Astăzi se vede clar, atât prin rezoluția Parlamentului European cât și prin raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare adoptat de Comisia Europeană, că  Uniunea Europeană nu mai tolerează derapajele grave ale actualei puteri de la principiile, valorile și reglementările Uniunii Europene.

Am să citez numai câteva solicitări din raportul MCV, nou adăugate în raportul anual privind Mecanismul de Cooperare și Verificare.
  • Suspendarea imediată a implementării legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvent; 
  • Revizuirea  legilor Justiției, luând în considerare în integralitate recomandările formulate în cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și de  Grupul Statelor împotriva Corupției; 
  • Suspendarea imediată a procedurilor aflate în derulare de demiterea și de numirea procurorilor șefi; Relansarea procesului de numire a procurorului șef DNA; 
  • Recomandarea Consiliul Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă de management a inspecției judiciare interimare. 
  • De asemenea, înghețarea intrării în vigoare a modificărilor la Codul Penal și Codului de Procedură Penală și redeschiderea procesului de revizuire a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
  • Mai mult decât atât, pentru prima oară, necaracteristic pentru Mecanismul de Cooperare și Verificare, se face apel la asigurarea libertății mass-media, care Comisia Europeană consideră că este afectată. 


Acest aspect este prevăzut și în rezoluția Parlamentului European.

Tragem din nou un semnal de alarmă arătând clar că în cazul în care actuala coaliție majoritară va persista în atitudinea  antieuropeană, în sfidarea sistematică a reglementărilor a principiilor, valorilor care stau la baza Uniunii Europene, a recomandărilor formulate de Parlamentul European, de Comisia Europeană, riscăm ca România să sufere de pe urma golăniei politice a celor care întâmplător se află astăzi la putere în România. Riscăm, de asemenea, ca fiecare cetățean român să sufere de pe urmă lipsei totale de rațiune a celor care ne guvernează astăzi.

Este momentul să fie depusă o moțiune de cenzură?

Vom depune moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură e și mai aproape. Vom intensifica negocierile astfel încât să mărim șansele de adoptare a unei moțiuni de cenzură. După demisia ministrului Afacerilor Europene, nu că ar fi fost pregătit acest Guvern pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, după raportul MCV, după rezoluția din Parlamentul European, devine din ce în ce mai evident că acest Guvern nu are capacitatea de a exercita în condiții optime în beneficiul României președinția Consiliului Uniunii Europene și că este absolut necesară o schimbare de Guvern.

Când preconizați că ar trebui să fie depusă această moțiune de cenzură?

O vom depune în momentul cel mai potrivit.

Șerban Nicolae spunea că trebuie să preluăm modelul Ungariei

În Parlamentul European au votat împotriva rezoluției parlamentarii FIDES, parlamentarii eurosceptici și extremiștii și parlamentarii din grupul socialist și grupul ALDE din România. În grupul socialist au votat în favoarea rezoluției, din care face parte PSD, 135 de deputați, doar 23 au votat împotrivă din care jumate sunt europarlamentarii reprezentând PSD. În grupul ALDE au votat pentru rezoluție 51 de europarlamentari , votând împotrivă doar 8 europarlamentari, dintre care 3 sunt ALDE de România. Deci practic toate familiile politice, normale, pro-europene, democratice, au votat această rezoluție.

E un semnal de alarmă care arată clar că în familiile lor politice PSD și ALDE sunt în afara Uniunii Europene și riscă să scoată România din Uniunea Europeană, în cazul în care nu vor ține cont de recomandările formulate de instituțiile europene.

Revenind la moțiunea de cenzură. Veți discuta inclusiv cu cei care au fost excluși din Partidul Social Democrat? 

Vom discuta cu orice parlamentar din actuala majoritate guvernamentală pe care îl putem convinge că este în interesul fundamental al României să pună punct acestui regim condus de Dragnea și de Tăriceanu care face un rău imens României.

Cine ar trebui să vină la guvernare?

Orice formulă de guvernare este mai bună decât actuala formulă de guvernare. Cu siguranță obiectivul fundamental pe care îl avem în această sesiune este să dărâmăm acest Guvern și să ajungem la alegeri anticipate fie prin formarea unui nou Guvern, fie să încercăm negocierea unei formule de guvernare cu un sprijin parlamentar cât mai larg, care să aibă capacitatea de a exercita în bune condiții președinția Consiliului Uniunii Europene.

Inclusiv un Guvern PSD?

Partidul Național Liberal a votat împotriva oricărui Guvern constituit de PSD. Așa va vota și de acum înainte. Moțiunea de cenzură va fi depusă în momentul în care vom considera că avem numărul maxim de parlamentari din majoritatea guvernamentală care sunt dispuși să voteze moțiunea de cenzură, pentru că altfel riscăm să tragem un singur glonte pe care îl avem la dispoziție

Aceeași majoritate trebuie să voteze și un nou Guvern chiar dacă acesta ar fi un Guvern în care avem un premier PSD?
Cine mai rămâne lângă Dragnea și Dăncilă înseamnă că e nebun în condițiile în care este din ce în ce mai clar că Dragnea și cu camarila lui au pierdut legătura cu realitatea și nu fac altceva decât să ne îndepărteze treptat de Uniunea Europeană să pună în pericol toate avantajele României și ale cetățenilor români care decurg din apartenența României la Uniunea Europeană.

Cei de la UDMR spun că nu pot vota o moțiune pe care nu o cunosc și că nu ați avut discuții cu domniile lor pe acest subiect 

O să avem discuții exact cum am avut discuții și până acum pe acest subiect.
Mergeți cu o propunere de premier?

Obiectivul nostru este acela de a obține cât mai multe voturi pentru a dărâma acest Guvern și această majoritate parlamentară care este un dezastru pentru România și care riscă să provoace practic scoaterea României din Uniunea Europeană.

Dacă va trece această moțiune, există un exemplu de un nou Guvern?
 Suntem pregătiți  în orice moment să ne asumăm răspunderea guvernării.

Sunteți pregătit pentru funcția de premier?

După picarea Guvernului, după ce va trece o moțiune de cenzură o să existe negocieri care sunt organizate constituțional de președintele României și se va degaja o formulă cu siguranță  mai bună decât această nenorocire de Guvern care este astăzi

Aș prefera să îmi puneți întrebări legate de conținutul acestor documente. Rezoluția din Parlamentul European și raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare care sunt niște decizii care practic demantelează toată politica majorității guvernamentale de până astăzi.

Deocamdată  Partidul Național Liberal are ca obiectiv să pună punct regimului Dragnea. De altfel, am și depus primul pas, și anume demarăm procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Cade Guvernul până la 1 ianuarie?

Asta este obiectivul nostru și facem tot ce depinde de noi pentru a provoca această cădere a Guvernului.

Vă mulțumesc!

luni, 12 noiembrie 2018

CONFERINȚĂ DE PRESĂ LA FINALUL BEx AL PNL 12 NOIEMBRIE 2018


Declarațiile de presă susținute de prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, la finalul reuniunii BEx - 12 noe 2018


Robert Sighiartău

Astăzi am avut o ședință a Biroului Executiv a Partidului Național Liberal în care s-au luat mai multe decizii. În primul rând, Biroul executiv a mandatat grupul Partidului Național Liberal, de la Senat,  de a vota la vedere pentru cererea de urmărire penală din partea DNA în cazul preşedintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

De asemenea, Partidul Național Liberal, cere celeritate, solicită celeritate Biroului permanent de la Senat pentru rezolvarea şi pentru a da mai departe curs cererii DNA cu privire la acest caz de urmărire penală cu privire la președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.

 Având în vedere că inclusiv dânsul, din câte am văzut şi am auzit, îşi doreşte soluţionarea cât mai repede a acestei speţe, ne dorim şi noi cât mai repede ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să meargă în faţa Justiţiei şi să îşi dovedească nevinovăţia, dacă este aşa cum a spus el, dar ne dorim ca această cerere de urmărire din partea DNA să intre cât mai repede în Biroul permanent mai apoi la Senat, iar Partidul Național Liberal va vota pentru această cerere din partea DNA, la vedere.

Raluca Turcan

Bună ziua,

Astăzi, Partidul National Liberal, a decis să solicite conducerii Camerei Deputaților să pună pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului a propunerii legislative de modificare a regulamentului cu privire la revocarea președintelui Camerei Deputaților. Termenul de depunere al raportului este depășit demult. Din nefericire, acest proiect, este ținut la sertar nesupus dezbaterii în Comisia pentru regulament, tocmai pentru o  persoană care se comportă în Camera Deputaților, ca în propriul grup de protejați politici și folosește această instituție în interes strict personal.

Agenda Camerei Deputaților, din nefericire, a ajuns să fie confiscată de agendă personală a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Mai mult decât atât, se impune această propunere de modificare a regulamentului, întrucât, președintele Camerei Deputaților, a încălcat Constituția în mod flagrant de câteva ori, ori menținerea în această funcție de conducere a acestei instituții atât de importantă nu se poate face la nesfârșit sfidând Constituția, sfidând regulile de funcționare ale acestei instituții și, de aceea, Partidul Național Liberal solicită în conducerea Biroului permanent și ulterior în Camera Deputaților dezbaterea a acestei propuneri de modificare a regulamentului pentru a facilita revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

 Al doilea subiect ține de legile Justiției și de necesitatea să avem cât mai urgent o sesizare din partea Camerei Deputaților către Comisia de la Veneția pentru a beneficia o dată de expertiză juridică pentru a corecta legile Justiției mutilate de majoritatea PSD – ALDE, și în același timp un aviz din partea comisiei de la Veneția pe cele două OUG date tot de tot la comanda lui Liviu Dragnea pentru a bloca și mai tare sistemul judiciar.

Atragem atenția că suntem în pragul unui raport devastator pe România din partea organismelor europene. Am ajuns rușinea Europei pentru că pe de o parte ne îndepărtăm de criteriile fundamentale de aderare la Uniunea Europeană în ceea ce privește funcționarea statului de drept, drepturile fundamentale, libertățile cetățenilor, și în același timp ajungem, suntem în situația în care instituții independente sunt supuse practic unui asalt permanent de control politic la comandă personală pentru cei care astăzi conduc Guvernul și majoritatea parlamentară.

De aceea, și în Biroul permanent al Camerei Deputaților și în plenul reunit, vom solicita ca acest for de conducere, Parlamentul României, să solicite comisiei de la Veneția, pe de o parte expertiză, așa cum a promis inclusiv autorul Ordonanței 13, domnul Florin Iordache, și pe de altă parte să se pronunțe dacă așa-zisele modificări la legislația pe justiție sunt cu adevărat modificări în favoarea sistemului sau în favoarea infractorilor.

Nu în ultimul rând, Partidul Național Liberal solicită comisie de anchetă cu privire la Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal și la demersul acestei instituții, împotriva unei instituții de presă independente, amenințând această instituție cu amendă și cu presiune dacă nu dezvăluie sursele de informații. Ce poate fi mai antieuropean și mai antidemocratic decât să soliciți unei instituții de presă să facă publice sursele de informații. Practic, prin acest comportament se creează premiza ca o instituție a statului Român să funcționeze din nou la comanda unei singure persoane și să intimideze o instituție de presă liberă care a ajuns în posesia unor documente, ce e drept foarte relevante legate de domnul Liviu Dragnea.

Gândiți-vă că mâine oricare dintre dumneavoastră ați putea fi în aceeași situație. Oricare dintre dumneavoastră ați putea ajunge victima unei instituții care trebuie să fie independentă, dar care de fapt acționează la comandă politică îngrădindu-vă activitatea și spiritul pe care dv. trebuie să îl respectați și orice instituție de presă trebuie să le respecte, acela de a informa cetățenii intru-un mod echilibrat imparțial și corect.

Dacă se poate câteva precizări legate de această solicitare către Comisia de la Veneția. Ce veți face mai exact?


Partidul Național Liberal acționează de fiecare dată instituțional și în baza liderii regulamentului. În mod normal,  Biroul permanent reuni,t adică forul de conducere al Camerei Deputaților și Senatului ar trebui să sesizeze Comisia de la Veneția pe cele două direcții pe care le-am menționat - asistență juridică pentru corectarea a ceea ce s-a greșit până acum și pronunțarea pe cele două noi ordonanțe. Din nefericire, Biroul permanent reunit este este mut, inert și nepăsător, ori astăzi reluăm acest demers și separat la Camera Deputaților și la Senat. Poate reușim în felul acesta să convingem separat cele două birouri să acționeze în întâmpinarea acestui for internațional.

Vreau să vă mai spun un singur lucru. Ați citit cu toții cel mai probabil cum urmează să arate raportul de țară pe România. Acel raport de țară are în proporție de 60-70% referiri la raportul Comisiei de la Veneția legat de modificările legii Justiției in interesul unor infractori. Acesta este sensul direct pe care îl sesizează inclusiv cei din afara țării noastre, ori acest raport al Comisiei de la Veneția este rezultatul acțiunii Partidului Național Liberal care s-a adresat conducerii Parlamentului și apoi prin Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei direct Comisiei de la Veneția.

Așadar, noi urmăm exact același proceduri, acum ne adresăm Camerei Deputaților. Vom merge și pe celelalte căi procedurale, însă, din nefericire, timpul curge în defavoarea noastră și în defavoarea românilor cinstiți. El curge în momentul de față doar în favoarea infractorilor, pentru că cel mai bine în lumea asta, cei din majoritatea PSD și ALDE, au demonstrat că stăpânesc tehnica blocării instituțiilor și subordonarea politică rând pe rând a fiecărei instituție a statului român.

Va susține Partidul Național Liberal inițiativa USR de a ataca la Curtea Constituțională modificările aduse la acel proiect din ordonanța 92? 

Sesizarea la Curtea Constituțională este deja pregătită din partea Partidului Național Liberal și ne bucurăm să constatăm că aproape de fiecare dată la legile Justiției, Uniunea Salvați România, se raliază demersurilor Partidului Național Liberal. Considerăm că dacă se dovedește sau se prezumă încălcarea Constituției, important ca forțele de opoziție să acționeze. Așadar, Partidul Național Liberal are pregătită deja sesizarea la Curtea Constituțională și cine mai dorește să sesizeze Curtea este binevenit și o face în favoarea românilor.

Ce veți face mai exact legat de modificarea proiectului de regulament?

Fiecare ședință de plen a Camerei Deputaților va începe cu solicitarea Partidului Național Liberal de a dezbate raportul sau propunerea legislativă de modificare a regulamentului, pentru că în viziunea Partidului Național Liberal, și sunt convinsă că și a altor membrii ai Camerei Deputaților de la alte partide, Liviu Dragnea, nu mai este demn să conducă această instituție. Liviu Dragnea conduce această instituție în afara Constituției, încălcând legislația în vigoare și folosind-o în interes personal. Sunt suficiente motive pentru ca un proiect de lege, prin care să se simplifice revocarea președintelui Camerei Deputaților, să fi votat într-un un final în acest forum.

Dl Cataramă a anunțat că își va constitui un nou partid politic, prin care anunță dânsul că vrea să candideze  la alegerile prezidențiale. Cum vedeți acest fapt?

Cu cât dreapta este mai fărâmițată, cu atât mai fericit este PSD-ul.

SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ADRESATĂ PREȘEDINTELUI CSM, LIA SAVONEA: DACĂ SUNTEȚI INTERESATĂ DE ÎNFĂPTUIREA JUSTIȚIEI, ATUNCI SUNTEȚI OBLIGATĂ SĂ SESIZAȚI CCR ÎN CAZUL TĂRICEANU

În atenția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Stimate președinte al CSM, Lia Savonea, Mă adresez dumneavoastră, în caz...