marți, 9 octombrie 2018

EUROPARLAMENTARII PNL ADINA VĂLEAN ȘI SIEGFRIED MUREȘAN: ASOCIEREA SITUAȚIEI DIN ROMÂNIA CU ACTIVAREA ARTICOLULUI 7 ESTE EXCESIVĂ

ÎN POFIDA DERAPAJELOR DIN ULTIMA VREME, ROMÂNIA NU ESTE ÎN SITUAȚIA UNGARIEI ȘI A POLONIEI


Europarlamentarii PNL, Adina Vălean și Siegfried Mureșan și ceilalți reprezentanți PPE din Parlamentul European spun că:

”În privința legăturii dintre statul de drept și fondurile europene, PPE are o poziție foarte clară - ne e teamă ca această condiționare dintre fonduri europene și statul de drept ar face ca beneficiarii sa plătească. Nu vrem ca un fermier român, un cercetător de la Universitate care primește un grant european, o comuna care primește fonduri sa sufere fiindcă cei de la guvernare afectează statul de drept.
Foto: Parlamentul european
Asocierea situatiei din Romania cu activarea Articolului 7 este excesiva: Romania, in pofida derapajelor din ultima perioada, nu este, totusi, in situatia Ungariei si a Poloniei, spun, la unison, Adina Valean si Siegfried Muresan, europarlamentari romani din grupul popularilor. Mai mult, e in discutie si optiunea ca rezolutia privind Romania sa nu mai fie redactata si votata. 
Nu cred ca ne-ar afecta foarte mult, pentru ca oricum nu le absorbim, inteleg, dar este extrem de periculos si nu incurajez discutiile in aceasta directie", a spus Adina Valean, la o intalnire cu jurnalistii romani, la Bruxelles.
Romania are in principal o problema de imagine, a argumentat Adina Valean, intrebata despre cat de valida este discutia din ultimii ani, a Europei cu doua viteze.
Aceasta problema, a continuat europarlamentarul, nu dateaza din ultimul an, dar s-a agravat in ultimul an.
"Problema de imagine dateaza de ceva vreme, de cand am intrat in UE. Polonia nu are aceeasi problema", a spus Adina Valean.
In opinia acesteia, discutia in jurul acestei paradigme a Europei cu doua viteze nu este incheiata, fiind sprijinita, de pilda, de Franta lui Macron.
"Aceasta Europa cu doua viteze inseamna crearea unui nucleu dur - unii primesc cutie automata si unii cutie normala.
Nu stiu daca tipul acesta de abordare va avea majoritate politica in viitor si nu este o diferenta ideologica, ci este una pro-nationalitati. Pot fi tari din vechea Europa, mai deschise unei Europe integrate, de pilda.
Cred ca tari ca Franta vor accelera discursul Europei cu doua viteze. Pentru un Parlament European mai politic, insa, oameni din Est cu argumente de natura poitica si cu forta de mesaj ar trebui sa poata sa contribuie la aceasta Uniune comuna, puternica", a spus Adina Valean.

Siegfried Muresan are o pozitionare similara si crede ca, pe de o parte, Romania nu e in situatia Poloniei, iar, pe de alta parte, o conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept ar aduce deservicii nu guvernului PSD/ALDE, ci beneficiarilor directi.
"In privinta legaturii dintre statul de drept si fondurile europene, PPE are o pozitie foarte clara - ne e teama ca aceasta conditionare dintre fonduri europene si statul de drept ar face ca beneficiarii sa plateasca. Nu vrem ca un fermier roman, un cercetator de la Universitate care primeste un grant european, o comuna care primeste fonduri sa sufere fiindca cei de la guvernare afecteaza statul de drept.
PPE a spus clar: Nu vrem ca aceasta legatura sa se faca in dezavantajul benefiicarilor si nu am vazut din partea CE cum sa se faca aceasta, fara ca benefeciarul sa sufere.
E evident ca joaca impotriva regulilor europene practicata de guvernul actual risca sa ne coste in Europa", a explicat Siegfried Muresan.
In ceea ce priveste Rezolutia privind Romania, in lucru in Parlamentul European, si Muresan considera ca situatia din tara noastra nu reclama o discutie despre activarea Articolului 7, procedura demarata in cazul Ungariei.
"Consider ca realitatea de pe teren din Romania de azi nu justifica activarea Articolului 7, situatia din Polonia si Ungaria este mult mai grava, mai avansata, schimbarile legislative sunt deja in vigoare. Situatia de azi din Romania nu justifica activarea Articolului 7".
"Pentru PSD, a apara Romania echivaleaza cu apararea infractorului Liviu Dragnea. Europarlamentarii romanii si premierul Dancila critica poporul roman, critica protestatarii. A apara Romania nu inseamna a-l apara pe Liviu Dragnea si acest lucru trebuie spus foarte clar.
In opinia mea, insa, situatia nu justifica activarea Art. 7 in privinta Romaniei, dar mesajele CE sunt foarte clare. Nu vreau sa formulez nicio judecata de valoare, dar spun foarte clar ca situatia din Romania e bine inteleasa la nivelul CE si acest guvern trebuie sa implementeze recomandarile Comisiei, daca nu, Romania va fi si mai izolata", a continuat europarlamentarul roman, membru al grupului PPE.
"PNL si-a pus intrebarea daca o rezolutie privind Romania e utila sau nu. Suntem constienti ca o rezolutie ar fi un amestec, ar fi de toate cu de toate, un compromis al mai multor grupuri politice. O astfel de rezolutie risca sa nu fie foarte clara, sa nu fie buna pentru Romania in ansamblu.
Cum PPE nu are o majoritate, ne e teama ca rezolutia ar fi rea pentru Roamania si nu ar reusi sa arate cu degetul resposabilii cu incalcarea statului de drept si sa diferentieze. Noi am spus ca nu am dori o astfel de rezolutie", a adaugat europarlamentarul.
Intrebat frontal daca e in discutie si optiunea de a se renunta la o rezolutie privind Romania, Siegfried Muresan a confirmat: "Da, acest scenariu este in discutie, pentru ca noi nu am dori sa se faca compromisuri in numele tarii noastre".
Mai mult aici: ziare.com
                                                                                                 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu