luni, 16 iulie 2018

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV PNL - 16.07.2018

Partidul Național Libereal privește cu îngrijorare maximă informațiile apărute în spațiul public privitoare la adoptarea de către Guvern a unei noi ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, indiferent că este o ordonanță de urgență legată de amnistie, grațiere sau ordonanță de urgență care ar putea să modifice Codul Penal sau alte reglementări în domeniul Justiției.
Partidul Național Liberal atrage atenția că nu există nicio bază constituțională pentru adoptarea unei astfel de ordonanțe de urgență.
În conformitate cu prevederile constituționale, ordonanțele de urgență pot fi adoptate de Guvern în situații, practic excepționale, când nu este o altă soluție pentru a fi reglementată o situație sau alta. Nu avem nicio situație excepțională. În Parlament, de un an și jumătate sunt în dezbatere Legile Justiției, de asemenea, în Parlament au fost dezbătute Codul Penal și Codul de Procedură Penală, ca atare, nu există nici un fel de temei pentru Guvern de a emite prin intermediul ordonanței de urgență, de a modifica legi care să afecteze funcționarea Justiției în ansamblu.
Somăm membrii guvernului, să nu fie slugile lui Dragnea și să nu transpună în realitate visele bolnăvicioase ale lui Dragnea. Până la urmă, răspunderea pentru orice act administrativ al guvernului aparține membrilor guvernului, nu instigatorilor care caută să folosească orice fel de instituție a statului român pentru a-și rezolva problemele personale, în special problemele de natură penală.
Imaginea României și așa are de suferit și România tinde să devină un stat problemă la nivelul Uniunii Europene, ca urmare a intrării cu bocancii în Legile Justiției și în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală.
Se știe foarte clar că Partidul Național Liberal, alături de președintele României, este angajat într-o bătălie pentru a împiedica intrarea în vigoare a unor modificări atât în privința Legilor Justiției cât și în privința Codului Penal și a Codului de Procedură Penală care să transforme România dintr-o țară a oamenilor corecți, a oamenilor care respectă legea, într-o țară care să fie un paradis al infractorilor, așa cum își dorește Dragnea și clanul dominant care se află la conducerea PSD.
Vom uza de toate pârghiile pe care le avem la dispoziție, în cazul în carea Guvernul va comite acest grav act împotriva ordinii de drept și împotriva democrației în România, atât pârghiile pe care le avem în plan intern cât și alte pârghii pe care le putem folosi la nivel european.
Ce pârghii aveți domnule Orban în situația aceasta?
Deja am folosit în privința Codului Penal o procedură în care nădăjduim că solicitarea noastră va fi respectată de Curtea Constituțională. Am folosit pârghia întrebărilor preliminare. Solicităm Curții Constituționale să adreseze aceste întrebări preliminare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Este o procedură care poate să ducă la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care să țină cont de legislația la nivelul european, de tratatele Uniunii Europene astfel încât să asigurăm că legislația din România este conformă cu legislația de la nivel european.
 Despre Codurile Penale, aveți un răspuns de la Curtea Constituțională?
Deocamdată, nu! De asemenea, am solicitat Curții Constituționale și așteptăm pentru că va veni cât mai curând pronunțarea pe legea 317, să amâne o pronunțare până când poziția Comisiei de la Veneția va fi adoptată în plenul Comisiei, lucru care se va întâmpla, din câte avem informații, în septembrie.
Punctul nostru de vedere care coincide cu punctul de vedere exprimat de Comisia Europeană, de statele GRECO, de cei doisprezece ambasadori din NATO și din Uniunea Europeană, este aceea foarte clară. În legislația românească trebuie să ținem cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, care este o reuniune a experților care stabilesc standardele în materie de exercitare a drepturilor și libertăților, în materie de domnie a legii, în materie de organizare și funcționarea Justiției.
Ca atare, solicităm oprirea acestei nebunii și reîntoarcerea la o atitudine normală, firească pentru o democrație europeană, și anume legi care să fie în avantajul cetățeanului și nicidecum în avantajul celor care încalcă legea.
 De ce a fost nevoie de o întâlnire a vechilor democrat-liberali convocată de Vasile Blaga?
Sediul PNL este deschis pentru întrunirea membrilor partidului, indiferent cine sunt membrii partidului, întâlniri la care sunt dezbateri, de iau decizii, în fiecare zi la sediul PNL au loc întâlniri, indiferent ce tipuri de întâlniri sunt ele iar oricine mi-a solicitat ca sediul partidului să fie o gazdă pentru întâlniri ale membrilor PNL, eu mi-am dat acordul.
Dar există o problemă în momentul de față?
Nu există nicio problemă, sunt simple speculații de presă. La ora actuală, PNL este coerent, extrem de ferm în acțiunea politică de opoziție față de majoritatea guvernamentală și extrem de bine ancorat astăzi în procesul de construcție a unei alternative credibile la modul în care este guvernată România.
Domnule Orban, dar cum râmâne cu marele Partid Național Liberal dacă vedem că domnul Blaga și-a chemat doar foștii PDL-iști la această discuție?
Nu știu pe cine a chemat domnul Blaga, v-am spus, sunt informații de presă. Din punctul meu de vedere, orice membru al PNL, atât oameni importanți, dacă ar veni domnul Antonescu la mine să-mi ceară organizarea unei întâlniri, aș răspunde la fel.
 Și dacă i-a chemat doar pe foștii democrat liberali?
Sediul PNL este este deschis pentru întâlnirea oricărui membru al PNL, pentru întrunirea oricărei comisii de specilaitate, pentru întrunirea oricărei organizații a partidului, ca atare, nu mi se pare ceva nepotrivit.
 Dar despre ce vor discuta?
Nu știu despre ce vor discuta dar sunt convins că nu vor discuta decât despre subiecte care sunt de interes pentru PNL.
 Dacă este de interes să discute schimbarea dumneavoastră din funcție?
Să lăsăm timpul să arate că toate speculațiile care au apărut de o lună și jumătate privitoare la eventuale frământări și dispute care există în partid, sunt invenții care nu au nici un fel de legătură în realitate. De altfel, Consiliul Naţional al partidului, am hotărât astăzi, se va întruni la Bucureşti. Norma de reprezentare va fi de 1.500 de delegaţi, 1.022 de delegaţi aleşi şi 478 de delegaţi de drept.
Ordinea de zi a Consiliului Național va cuprinde: principiile bunei guvernări liberale, criteriile care stau la baza alcătuirii listei de candidaţi la Parlamentul European şi criteriile, calendarul şi procedura pentru stabilirea candidaţilor PNL la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ şi la Bucureşti.
 Va fi un număr egal de candidaturi din partea vechilor și noilor PNL-iști?
Noi vom adopta criterii de desemnare a candidaților. V-am mai spus, candidații PNL pentru Parlamentul European va trebui să îndeplinească niște criterii destul de serioase pentru că, din păcate, la ora actuală, în afară de președintele Iohannis și PNL, alte forțe politice și-au pierdut credibilitatea la nivelul instituțiilor europene și vocea PNL este, alături de vocea președintelui, singura voce care se mai aude în Parlamentul European și care poate să determine decizii la nivelul instituțiilor europene, ca atare, avem nevoie de reprezentanți serioși care să susțină punctele de vedere ale României și să aibă capacitatea să determine decizii în favoarea României.
 Aș vrea să-mi spuneți exact ce implicare mai are domnul Blaga în partid de mai este nevoie de această ședință pe care o va face?
După cum bine știți, domnul Blaga, ca și mine, a parcurs un drum greu. În urma începeri urmăririi penale a renunțat la candidatură, și-a dat demisia din funcția de co-președinte. Între timp a fost achitat de instanța de fond, ca atare, în calitate de fost președinte al PNL este membru al Biroului Politic și este un lider implicat în viața partidului.
 Dumneavoastră ce relație mai aveți cu domnul Blaga?
Am relații foarte bune și cu domnul Blaga și în general cu toți colegii mei.
 Pe dumneavoastră v-a invitat domnul Blaga la această întâlnire importantă?
Vă dați seama că sunt la curent cu această întâlnire, evident că mi s-a solicitat acordul și evident că mi-am dat acordul.
 Dar ați fost invitat?
În PNL există membrii ai PNL. Orice membru al PNL este binevenit la sediul partidului și sediul PNL este deschis pentru orice eveniment, orice discuție, orice dezbatere între membrii PNL.
Ați avut un punct pe oridinea de zi astăzi, modificarea legii CCR, ați discutat ceva?
Cu siguranță! Am dat mandat Comisiei juridice a PNL să iniţieze un proiect de lege de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CCR. Încercăm, în haina destul de strâmtă care este conferită de Constituţie, să găsim posibilitatea de a da răspuns unor probleme care există în sistemul constituţional românesc. De exemplu, posibilitatea exercitrăii controlului constituţional anterior intrării în vigoare pentru OUG, care au caracter de lege şi care la ora actuală, în prevederile constituţionale nu au procedură aparte prin care să se verifice constituţionalitatea lor înainte de intrarea în vigoare
Considerăm că au apărut nişte interpretări în ceea ce priveşte sesizările preşedintelui care, după părerea noastră, trebuie clarificate prin intermediul legii de organizare şi funcţionare a CCR. Cred că trebuie făcută o delimitare mai clară a competenţei CCR, inclusiv în ceea ce priveşte judecarea conflictelor juridice de natură constituţională între autoritățile publice. Vom intra în detalii în momentul în care vom avea un proiect pe care îl vom supune dezbaterii publice și il vom înainta în toamnă.
Veți colabora și cu celelalte partide politice din opoziție?
Cu siguranță!
Dacă se emite OUG care excede cadrului constituțional, v-am spus, Guvernul poate adopta OUG numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. De asemenea, spune clar că OUG nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție și drepturile electorale.
La ora actuală, problema cea mai mare a regimului constituțional este că în timp ce legile adoptate de Parlament, în procedură normală, pentru că Parlamentul este autoritatea legiuitoare a țării, sunt verificate anterior intrării în vigoare, dacă respectă sau nu Constituția, în timp ce OUG nu sunt verificate.
In afară de Avocatul Poporului, probabil că trebuie ca domnul Ciorbea să fie plecat în concediu ca instituția Avocatului Poporului să sesizeze vreo excepție de neconstituționalitate în privința vreunei ordonanțe emise de Guvern.
Noi considerăm că în cadrul constituțional actual se pot introduce, în legea de organizare și funcționare, prevederi care să permită controlul constituțional perfect legitim pentru o societate democratică, chiar mai necesar decât în cazul legilor adoptate de Parlament, pentru că știți foarte bine că în Guvern, ordonanță sau OUG poate fi aprobată prin acordul a doar două persoane, ministrul inițiator și premierul care ia decizia.
 În afară de informațiile care au apărut în spațiul public, dvs. aveți informații și din alte părți că mâine ar putea fi adoptată această OUG?
Am încercat să verific, din ceea ce am putut avea acces, deocamdată nu există semne foarte clare, cel puțin la nivelul funcționarilor din zonă. Pe de altă parte sunt totuși câteva mișcări stranii care nu pot să nu ne pună pe gânduri, care au apărut în spațiul public. Chiar și decizia luată de ministrul Tudorel Toader de a delega atribuțiile către un secretar de stat.
 A infirmat, Tudorel Toader a spus că nu-i adevărat și că mâine va fi prezent. 
Deci mâine va fi prezent în ședința de guvern. Sigur că dacă ar fi să te iei după declarațiile liderilor politici, riscul apariției unor ordonanțe în acest domeniu este minim. Pe de altă parte, noi suntem îngrijorați și în privința altor posibile OUG.
Avem informații de mai mult timp că se caută o soluție pentru desființarea Pilonului doi de pensii, informație pe care, de altfel, am și prezentat-o public, și aici urmărim cu extrem de mare atenție, să nu cumva să emită vreun act normativ care să afecteze funcționarea Pilonului doi de pensii.
De asemenea, există și ale domenii, știți foarte bine că ministrul Finanțelor a vorbit despre o amnistie fiscală. Noi credem că în România trebuie premiați bunii platnici, contribuabilii corecți care respectă legea, nicidecum nu trebuie premiați cei care nu respectă legea și care nu-și plătesc taxele, impozitele către stat în termenele legale. Sunt și alte domenii în care urmărim cu mare atenție posibilitatea emiterii unor OUG.
Domnule Orban, dacă se poate să revenim puțin la partid. Dvs. ați fi deschis organizării unui Congres, pentru că tot s-au vehiculat informații că la acest Consiliu Național s-ar putea cere și un Congres?
Doamna Dumitrache, un Congres se organizează atunci când este necesar. PNL a avut un Congres în urmă cu un an, la acest Congres s-a adoptat o moțiune care reprezintă programul politic, s-au adoptat obiectivele PNL pe care le reamintesc: Câștigarea alegerilor prezidențiale, câștigarea alegerilor locale și parlamentare. S-a ales o conducere, fără drept de apel, iar de la Congres până astăzi, PNL este partidul care a crescut cel mai mult, care și-a construit o identitate din ce în ce mai evidentă, și-a îndeplinit misiunea de principal partid de opoziție, ca atare, nu văd nici un fel de motiv serios pentru a pune la îndoială eficacitatea și mai ales angajamentul actualei conduceri în îndeplinirea mandatului care a fost acordat la Congres.
Și totuși ați avut parte de niște critici din partea unor colegi ai dvs...
Nimeni nu este ferit de critici. Numai cine nu muncește, nu greșește. Sunt un om care sunt implicat, cu un angajament total în conducerea PNL și rezultatele și mai ales îmbunătățirea percepției partidului, creșterea intenției de vot pentru PNL sunt de natură de a face și mai optimist pasul de a ataca toate examenele electorale cu șanse de succes.
Ați discutat în ședința de astăzi, care ar fi primul pas pe care l-ați putea face, dvs., opoziția, dacă mâine ar fi adoptată această ordonanță?
Primul pas este sesizarea Avocatului Poporului, la ora actuală este singura pârghie pe care o avem la dispoziție pentru a încerca să împiedicăm intrarea în vigoare a unei astfel de ordonanțe de urgență.
Mulțumim!
Cu mare plăcere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SCRISOARE DESCHISĂ A PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ADRESATĂ PREȘEDINTELUI CSM, LIA SAVONEA: DACĂ SUNTEȚI INTERESATĂ DE ÎNFĂPTUIREA JUSTIȚIEI, ATUNCI SUNTEȚI OBLIGATĂ SĂ SESIZAȚI CCR ÎN CAZUL TĂRICEANU

În atenția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Stimate președinte al CSM, Lia Savonea, Mă adresez dumneavoastră, în caz...